ZADEJTE SVÉ KLÍČOVÉ SLOVO

Chcete se stravovat zdravěji, ale ostatní členové domácnosti to odmítají? Tipy, jak to nevzdat

Chcete se stravovat zdravěji, ale ostatní členové domácnosti to odmítají? Tipy, jak to nevzdat

Uvažujete o změně stravování, ale zbytek rodiny zdravá jídla ze zásady odmítá? A vy pomalu ale jistě ztrácíte nadšení? Nemusíte se hned vzdát svého předsevzetí jíst lépe. Zkuste na věc jít trochu jinak. 

Změny dělejte postupně a nenásilně

Není nic horšího, než když se ze dne na den rozhodnete, že si místo vašeho oblíbeného, ale ne zrovna lehkého jídla uděláte něco velmi zdravého. Třeba nějaký pokrm z pohanky. Má přece spoustu pozitiv. Jenže na její specifickou chuť je potřeba si zvyknout. A ne každý ji hned ze začátku ocení. Stejným strašákem může být i vaření na páře a vodě. Zdravě jíst jde i jinak. Nejlépe pomalu, krok za krokem. Prorostlé kousky masa vyměňte za ty libovější a při pečení sladkého pečiva uberte trochu cukru.  

Snižte konzumaci sladkých nápojů

Sladké nápoje jsou kaloricky velmi vydatné a o jejich negativním vlivu na organismus nelze pochybovat. Hlavně v případě dětí. V případě, že si nedokážete představit ukončení stolování bez zapití jídla něčím sladkým a bublinkovým, snažte se ze začátku omezit množství. Místo skleničky by mohla stačit jen půlka, ne?

Jako alternativu nikomu ihned nenuťte čistou vodu, pokud na ní není zvyklý. Ochucená voda s citronem, ovocem a na začátek i třeba kapkou šťávy může být mnohem zajímavější. Nebo zkuste neslazený čaj. Studený, udělaný do velké konvice je také chutným nápojem na celý den. Samozřejmě nejlépe ten ovocný. 

Snažte “vpašovat” zeleninu všude, kam jen to jde

Ke změně může pomoci i jiné uspořádání talíře. Nejlepší je, když příloha a masitá část budou tvořit jeho polovinu. Druhou část by měla tvořit zelenina. V praxi to může vypadat i tak, že v případě oblíbeného vepřo, knedla a zela si dáte více zelí a méně knedlíků. 

Zelenina je také výborná v tom, že po uvaření se dá rozmělnit do mnoha pokrmů, aniž by si toho kdo všiml. Můžete začít při malých dávkách a ty postupně zvyšovat. Dobře je také přijímana v tortilách nebo i v těstovinách. Pro zdravé stravování je zelenina prostě základem a její přínosy pro zdraví jsou veliké.

Inspirujte se kuchyněmi dalších států

Že jíte zdravé jídlo, občas nemusíte ani poznat. Zkuste se inspirovat středomořskou, arabskou, indickou nebo mexickou kuchyní. Najdete zde mnoho receptů, které obsahují více zeleniny a luštěnin, než jak je tomu u české kuchyně. 

Díky tomu se zbytek rodiny dá větší šanci přílohám jako je přírodní (neloupaná) rýže, kuskus, bulgur nebo pohanka. Popřípadě zjistí, že z čočky lze připravit i jiný pokrm než je nechvalně známá čočka na kyselo. 

Nechte si své vlastní zdravé jídlo připravit od odborníků 

Když všechno selže a zbytek domácnosti se s novým jídelníčkem smířit nechce, nemusíte se jejich rozhodnutím řídit i vy. Pro sebe můžete vyzkoušet stravování, které vám nezabere ani chvilku času. Zkuste využít služeb firem zabývající se přípravou zdravého stravování.

  • Jimi připravené rabičky pokryjí celou vaši denní spotřebu. Tedy nejen obědy, ale i snídaně a večeře. 
  • S ničím se nebudete muset  vařit. Vše si budete moci vyzvednout osobně nebo vám bude dovezeno až domů.
  • Pokrmy mohou být i inspirací pro zbytek rodiny. Můžete se o vaši porci podělit a třeba i ostatní zjistí, že zdravá strava není jen zelenina vařená na páře a může být chuťově výborná. 
  • Díky tomuto způsobu stravování se nemusíte vzdávat svých plánů na lepší životosprávu. 
  • Chody jsou připravovány odborníky, takže budete mít jistotu zdravého a současně  i pestrého stravování.
  • Většina firem nabízí výběr z mnoha programů. Chcete zhubnout? Nebo naopak nabrat svalovou hmotu? I na to se lze speciálně zaměřit. 
  • Protože vše už bude připraveno předem, naučíte se jíst mnohem pravidelněji. Vaše tělo to velmi ocení. Když ostatní nechtějí, vy přece můžete jíst lépe a zdravěji. 

Co je pro vás při zdravém stravování rodiny největší překážkou?

Jaroslava Prudká